Vodácký kurz 2019

Publikoval Žielinský v

V termínu od 16. 6. – 21. 6. 2019 jsme uspořádali letošní vodácký kurz Vltava 2019 a zúčastnilo se ho 20 žáků. Naše plavba byla naplánována z Vyššího Brodu do Zlaté Koruny. Jde o nejvíce sjížděný úsek Vltavy. Přehradní nádrž Lipno zaručuje splavnost i v době největšího sucha. Naše cesta započala srazem v 6:05 se žáky na mosteckém vlakovém nádraží. Odsud jsme vyjeli vlakem do Prahy. Někteří žáci ještě přistupovali cestou, v Bílině a Teplicích. V Praze jsme měli čas asi hodinu a půl na další vlak směřující do přestupní stanice v Rybníku. Kvůli výluce jsme museli absolvovat část trasy náhradními autobusy a poté jsme přestoupili zpět na vlak. V Rybníku jsme naposled přestupovali do osobního vlaku směřující do našeho cíle – Vyšší Brod – klášter. Ten den jsme postavili stany, utábořili a čekal na nás mokrý výcvik pod vedením instruktora. Zbytek času byl věnován procházkou kolem místního kláštera a přípravou na táborák.

Druhý den jsme vyrazili z kempu ve Vyšším Brodě směr Rožmberk. Po zhruba jednom kilometru nás čekal první jez – Bílý mlýn. Po pár kilometrech klidné plavby nás čekal další jez v Herbertově. Opět nás čekala klidná plavba než nás čekal ten den poslední jez, zvaný Dolní mlýn. Poté už jsme dopluli do dalšího kempu a to Rožmberk nad Vltavou.

Třetí den jsme vypluli z Rožmberku a čekala nás nejdelší trasa za celý vodácký kurz. Konkrétně cca 22 řkm. Ten den nás čekaly 2 jezy, Pečkovský mlýn ve Větřní. Tento úsek u papírny ve Větřní je hodně fyzicky náročný, protože plujeme v tzv. „oleji“, kdy voda v podstatě stojí. Po pár minutách a zhruba 2 řkm nás čekal poslední jez, tzv. Pod papouščí skálou a po zhruba 1 řkm jsme dopluli do kempu Nové Spolí u Českého Krumlova. Po postavení stanů následovala procházka městem Český Krumlov. Nakoupili jsme sladkosti, pití a šli si odpočinout zpět do kempu, protože nás čekala noční projížďka rafty centrem Českého Krumlova.

Den čtvrtý byl odpočinkový Podél řeky je řada vodáckých tábořišť a hospůdek. Vodácký program můžete zpestřit prohlídkou kláštera ve Vyšším Brodě, hradu Rožmberk, zámku a města Český Krumlov, kláštera Zlatá Koruna a zříceniny Dívčí Kámen.

Den pátý nás pro změnu čekalo celkem 5 jezů (Na Rechlích, U Lyry, Mrázkův mlýn, U Jelení lávky a průjezd na řece přímo centrem Českého Krumlova. Poté nás čekala klidná plavba a začátek CHKO Blanský les a poslední jez – Zlatá Koruna.

Den šestý už nás plavba nečekala, pouze zabalit stany, věci, cesta na vlakovou zástavku a návrat domů.

Kategorie: Akce školy