České národní finále H2GP 2024

Publikoval Bureš v

Ve dnech 28. až 30. května 2024 se v Ostravě v Trojhalí konalo národní finále Horizon Hydrogen Grand Prix – závodů RC modelů aut s vodíkovým palivovým článkem. Je to vrchol soutěže týmů středních škol.
Tentokrát se poprvé konalo ve dvou kategoriích. Nová kategorie HYBRID (s omezeným množstvím energie v bateriích a větší energií ve vodíkových článcích) a stávající kategorie STOCK, ve které soutěžil tým EDUCHEMu – Orlen Unipetrol Racing Team 56 ve složení Jakub Fröhlich, Daniel Kurucz a Michal Eger. Ve středu se jel dodatečný závod nových týmů (začátečníků) spolu s týmy z Ukrajiny (ze Lvova).

V Pondělí byl trénink, technická kontrola vozů, předání závodních triček a čipů pro detekci ujetých kol.
Týmy ladily auta a odstraňovaly zjištěné nedostatky. Druhý den ráno proběhl závod kategorie HYBRID. Zvítězili naši přátelé z Hubálova a na druhém místě se umístil také náš spřátelený litvínovský tým
HC Verva 54. Oba týmy si vybojovaly účast na světovém finále v Kalifornii v USA. Blahopřejeme!

Závod naší kategorie STOCK se jel odpoledne od 14 hodin. Jeli jsme s novým autem založeným na karbonovém šasi Serpent 100 s novou žlutou karoserií Chevrolet Camaro (Bumble Bee) a novým svižným motorem.
Bohužel jsme měli hned od začátku smůlu. Začalo nás zlobit řízení, a než se přišlo na příčinu (rozbitý servosaver), tak jsme ztratili příliš kol. Náhradní servosaver nám půjčili kamarádi z Litvínova. Oba řidiči kroužili velkou rychlostí po trati a ladně předjížděli ostatní. Postupně jsme se probojovávali na vyšší místa. Bohužel do nás několikrát narazili neobratní soupeři a způsobili několik škod, které jsme museli opravit (další zdržení). Uvolnil se držák sloupku karoserie, ztracený šroubek, odpadly dva šrouby, které držely hliníkový držák motoru a dále se po nárazu do boku rozpadl levý tlumič kývání zadní nápravy.
Chlapci se nevzdávali a bojovali jako lvi. Přihlížející diváci si mysleli, že ten žlutý závoďák je někde kolem prvního místa. Nakonec jsme obsadili 10. příčku ze 13 účastníků. Po konci čtyřhodinového závodu se kolem našeho pitstopu srotil chumel diváků, kteří si šli naše auto prohlédnout. Jeden z ukrajinských studentů jej ocenil slovy: „super car“.

Na závěr chceme poděkovat Orlen Unipetrol Nadaci, firmě INELSEV a naší škole EDUCHEM za podporu. Bez nich by tým nemohl závodit