Pilsen Hydrogen Cup 2024

Publikoval Bureš v

V pátek 12. 4. odpoledne se naši chlapci vydali do Plzně na závody RC modelů aut s vodíkovým palivovým článkem. Jednalo se o pátý díl seriálu RC Challenge Cupu 2023/2024. Po příjezdu jsme si prohlédli dráhu s netypickými dřevěnými mantinely. Dráha byla poměrně úzká pro devět týmů. Všichni měli obavy z vážných důsledků srážek. Proběhlo rozdání čipů, trénink a vstupní technické prohlídky. V tréninku jsme zjistili, že koberce dost kloužou.
„Ubytovali“ jsme se hned vedle dráhy. Nechali jsme naplnit hydrostiky vodíkem a dobili baterie.

Druhý den v 8 hodin začal brífink, technické kontroly a předání baterií a hydrostiků. Vylosovali jsme si startovní pozici č. 1. V 10:00 bylo odstartováno. V první polovině jsme se drželi uprostřed startovního pole. Jezdilo se slušně – všichni měli obavy ze srážky s tvrdým mantinelem. Najednou nám rychle ubyla energie. Po hodině a třičtvrtě jsme museli měnit baterii. Zjistili jsme, že odchází palivový článek. Chlapci měnili častěji hydrostiky. Po jedné srážce se ulomila osička v těhlici předního kola. Zřejmě důsledek častých srážek z minulého závodu. Oprava znamenala dost velkou ztrátu. Také se uvolnila hadička od ventilu a přišli jsme o část vodíku. Navíc jsme museli zmírnit, aby nám energie vydržela až do konce závodu. Asi 10 minut před koncem jsme museli počkat v depu. Minutu před koncem jme opět vyjeli na trať a závod dokončili s úplně vybitou baterií.

Skončili jsme na 9. místě. Stejný problém s palivovým článkem měly i týmy z Litvínova a Kutné Hory. U nich problém vznikl později než u nás. Od jury jsme dostali pochvalu za nejohleduplnější jízdu.

V celkovém pořadí seriálu je náš Orlen Unipetrol Racing Team 56 zatím na 8. příčce ze 13 týmů.

Děkujeme Orlen Unipetrol nadaci, INELSEVu a naší škole EDUCHEM, že náš tým podporují. Bez nich bychom závodit nemohli.