Sedlčanský pohár

Publikoval Bureš v

V sobotu 21. 1. 2023 se náš tým (Unipetrol Racing Team) ve složení Jakub Fröhlich, Rosťa Krejza a Michal Petrásek zúčastnil dalšího závodu RC modelů aut 1:10 s vestavěným vodíkovým palivovým článkem.

Vyjeli jsme v 5:30 hodin ráno. Cestou nás potkalo sněžení a ve středních Čechách sněhová pokrývka na silnici. I na dálnici jsme chvílemi jeli maximálně šedesátkou. Do Sedlčan jsme tak dorazili v půl deváté ( měli jsme dojet v osm hodin). Rychle jsme nechali naplnit hydrostiky (nádržky na vodík). Přemístili jsme se do tělocvičny, a dali nabíjet baterie. Kamarádi ze sousedního týmu nám půjčili nabíječku, abychom nabíjeli obě baterie najednou. V 9 hodin Bylo slavnostní zahájení závodů za přítomnosti starosty města. Po zahájení jsme trochu trénovali, zvláště nový řidič mechanik Michal Petrásek, který nahradil Ervína Gereka. V 9:30 hodin nastala technická přejímka vozů a v 9:55 hodin se řadila auta na start. U nás došlo při připojování nabité baterie k nějakému pochybení a vyhořela nám elektronika palivového článku. Museli jsme tudíž elektroniku odpojit a baterii připojit přímo na motor. Nemohli jsme využít energii vodíku. Vystartovali jsme asi s 15 minutovým zpožděním. Řidiči dostali pokyn jezdit bez velké akcelerace a plynule. Tak se spotřebuje co nejméně energie a auto vydrží jezdit déle. Během závodu se naši řidiči klidnou plynulou jízdou vypracovali až na šesté místo. Bohužel soupeři do nás mnohokrát narazili, jednou dokonce tak, že auto přeletělo hrazení dráhy. Posunuli nám řízení a povolilo se i servo řízení. Museli jsme to co nejrychleji opravit. To ale byla spolu s výměnou baterie jediná zastávka v boxech.
Energie nám bohužel došla po třech hodinách a dvaceti minutách čtyřhodinového závodu. Během zbytku času nás předehnaly dva týmy (Plzeň a Sedlčany). Za námi zůstala pouze Kutná Hora. Skončili jsme se ctí na osmém místě.
Bez vodíku a s novým řidičem (který se velmi osvědčil) to nebyl tak špatný závod.

Video ze závodu od Kysuckích Strojníků