HYDROGEN RC CHALLENGE CUP 2022/2023 (druhý závod seriálu)

Publikoval Bureš v

V sobotu 26. 11. 2022 se náš tým poprvé zúčastnil závodu RC modelů aut 1:10 s palivovým vodíkovým článkem. Závod s názvem Hydrogen Power Racing se jel v tělocvičně VOŠ, SPŠ a JŠ Kutná Hora. Organizátorem byl Ing. Stanislav Moravec.
Naši chlapci, Kuba Fröhlich – řidič, Ervín Gerek a Rosťa Krejsa – mechanici, pod vedením Ing. Stanislava Bureše závodili poprvé. Brali tudíž závod spíše jako sbírání zkušeností.
Na závody jsme vyjeli už ve třičtvrtě na šest ráno, abychom byli v osm hodin v Kutné Hoře. Museli jsme si totiž nechat naplnit hydrostiky vodíkem. Bylo nám vylosováno číslo 6 ( místo v pitstopu a pořadí v letmém startu ).
Asi v půl deváté si chlapci vyzkoušeli poprvé jízdu na trati s kobercem. Závodní dráha je v malé tělocvičně poměrně úzká a tudíž se jedná spíše o technickou trať s ostrými zatáčkami. Přesto se rychlost autíček v závěru závodu pohybovala mezi třiceti až čtyřiceti km/hod. V 10:00 závod odstartoval letmým startem za safety carem. V první půlhodině se náš tým propracoval z šesté pozice až na třetí místo. Potom si ale vybral nováčkovskou daň. Po několika tvrdých srážkách se uvolnily vodíkové hadičky, dokonce jsme i ztratili hydrostiky a tím přišli o drahocenné vodíkové palivo. Potom auto nereagovalo na povely z vysílače. Zjistilo se, že jsou v něm slabé baterie. Byly vyměněny. Hledáním závad a častými opravami jsme přišli o spoustu kol. Postupně jsme se propadli až na poslední příčku. Brzy nám došla energie v bateriích. Jezdili jsme totiž dlouho bez vodíku. Dokud chlapci nepřišli na to, že se hadičky uvolnily. Baterie se tak musely nabíjet pomocí vodíku v pitstopu. Bez energie auto nejelo.
Díky tomu, že tým Gymnázia Litvínov byl diskvalifikován, jsme nakonec skončili ve čtyřhodinovém závodě na sedmém místě z osmi zúčastněných. Zvítězili ostřílení matadoři z Prahy Motol Speeders.
Věřím, že se chlapci poučili z nováčkovských chyb a v dalším závodě si už povedou mnohem lépe!

Ing. Stanislav Bureš