Světové finále Horizon Hydrogen Grand Prix 2022.

Publikoval Bureš v

Dne 4. června 2022 se v nizozemském Assenu zúčastnilo15 týmů z celého světa závodu světového finále H2GP 2022. Česko reprezentovaly dva týmy a Slovensko jeden (Kysuckí strojníci). Závodů H2GP se zúčastňuje také tým naší školy. Ve finále ČR jsme obsadili 13. místo.

Z tiskové zprávy Horizon Educational:

Největší závod RC vodíkových aut na světě H2 GRAND PRIX WORLD FINALS zná své vítěze. Patnáct nejlepších středoškolských týmů planety se o víkendu setkalo v nizozemském Assenu. Mají za sebou měsíce připrav a náročných kvalifikačních závodů. Všichni účastníci jsou členy těch nejlepších týmu ve své zemi, mistr světa je ale jen jeden a je jím tým OAKWOOD Pink z losangeleské střední školy.
Horizon Hydrogen Grand Prix (H2GP) je vzdělávací program společnosti Horizon Educational, který jako jediný na světě umožňuje studentům středních škol sestavit svůj vlastní model vodíkem poháněného vozu. Příprava na takový závod trvá celé měsíce. Studenti musejí pochopit principy obnovitelných zdrojů energie a především vodíku a jeho využití v palivových článcích.
Znalost telemetrie, ideálního rozložení hmotnosti, použití vhodných materiálů, perfektní znalost aerodynamiky, elektromechaniky, to vše jsou pouze základy. Tím nejdůležitějším faktorem je totiž dokonalá spolupráce v pit stopu a efektivní využití energie. ,,Perfektní řidičské dovednosti a rychlost nestačí. V závodech H2GP záleží na počtu ujetých kol v šestihodinovém klání, ovšem s omezeným množstvím energie uložené ve vodíku,“ říká Kamil Jelínek, CEO společnosti Horizon Educational.
Českou republiku na světovém finále reprezentovaly týmy RC Racing Hubálov a WERK TEAM 1, které sponzoruje společnost Moravia Steel. ,,Jsem moc pyšný na české týmy, protože prokázaly, že dokáží ve světové konkurenci obstát. A tentokrát to opravdu neměly snadné. Ani po tolika letech mne nepřestanou překvapovat inovativní schopnosti studentů středních škol. Samotný nápad je fantastický, ale oni to dokáží převést do praxe a musím s velkým uznáním říci, že na letošním světovém finále nebylo na závodní dráze jediné špatné auto. Jsem přesvědčený, že o tyto studenty nemusíme mít v budoucnu obavy,“ říká manažer programu H2GP Václav Bystrianský.
O šikovnosti, českých studentů, svědčí i fakt, že v jedné z kategorií ENERGY – efektivní spotřebě energie – dokázali, díky znalostem elektrotechniky, porazit i celkové vítěze z USA.

Dne 6. června 2022                                                                                                 za Horizon Educational

Mgr. Sabrina Plisková,
MPAMarketing Manager

Odkaz na video ze závodu (pozor trvá cca 7 hodn!):

https://www.youtube.com/watch?v=t15wdzYN40M