Zahájení sezóny 2021/22 Horizon Hydrogen Grand Prix

Publikoval Bureš v

V sobotu 20. 11. 2021 proběhlo v krásné nové sportovní hale v Dolních Břežanech ( jižně od Prahy) zahájení sezóny 2021/22 soutěže vodíkových autíček Horizon Hydrogen Grand Prix, kterého se zúčastnil i tým naší školy v novém složení: Vojtěch Hora (řidič), Robin Chocholoušek (mechanik), Patrik Marek (mechanik – řidič) a Lukáš Braun (dokumentarista – mechanik). Vedoucím byl Ing. Stanislav Bureš.
Zahájení se zúčastnilo 13 týmům středních škol z ČR a jeden ze Slovenska. Vše proběhlo za přísných hygienických opatření (očkování nebo testy, respirátory FFP2, desinfekce …) bez přítomnosti veřejnosti.
Program byl zahájen v 11:30 registrací týmů. Poté proběhla technická kontrola závodních autíček. Týmy převzaly sadu závodních kol a palivový vodíkový článek pro auto na novou sezónu (šasi už bylo do škol dodáno dříve). Program dále pokračoval přípravou auta na úvodní přátelský závod, předváděcími jízdami vodíkového auta Hyundai Nexo a rozpravami a konzultacemi mezi týmy a představiteli Horizonu.
Ve 14:00 po proslovech zástupkyň sponzorů Hyundai a Nadace Orlen Unipetrol pan Václav Bystrianský z Horizonu odstartoval závod v novém formátu: 400 kol, časové omezení na 2 hodiny, jedna baterie Li-On 2S 7,4V 3600 mA.h, 8 hydrostiků (jeden hydrostik obsahuje cca 10 litrů vodíku pod tlakem 30 barů).
Náš tým se prvních 45 minut držel na pěkném čtvrtém až pátém místě. Na to, že to byla jeho premiéra to byl výborný výkon. Potom jsme však zaplatili nováčkovskou daň. Nevyhnuli jsme se několika krutým srážkám (někteří jezdili nebezpečně – „na život a na smrt“) a jezdeckým chybám (nárazy do mantinelů). Ulomila se nám kovová osička v těhlici předního kola. Náhradní díl jsme neměli. Trvalo dlouhou dobu, než se podařilo zbytky rozebrat a nahradit ji provizorně šroubem. Tím jsme se propadli na desáté místo, které jsme udrželi do konce.
Zvítězil tým Gymnázia Litvínov. Na to, že to byl první závod našeho týmu (jiné týmy se už zúčastnily několika závodů mimo H2GP) jsme dosáhli slušného výsledku. Nebýt té velké poruchy byli bychom na čtvrtém místě.
Po závodě se naši chlapci projeli ve vodíkovém Hyundaii NEXO.

Děkujeme Orlen Unipetrol nadaci za sponzorování našeho týmu.