Horizon Hydrogen Grand Prix 2020 – finále ČR – Jsme třetí!!!

Publikoval Bureš v

Ve středu 23. září se v areálu TROJHALÍ KAROLINA uskutečnilo české finále Horizon Hydrogen Grand Prix, závodů RC modelů aut poháněných vodíkem, které sestavují studenti středních škol. Jednalo se již o pátý ročník. Náš tým Hydrogen Bullet Unipetrol Racing Team se zúčastnil v redukované podobě: Míra Bula, Tomáš Chleborád, Tomáš Pochobradský a vedoucí Ing. Stanislav Bureš. Závodilo se za přísných hygienických opatření v rouškách, s desinfekcí a odstupy.
V úterý 22. 9. od 18 hodin byl tréning a přejímka vozů, hydrostiků a baterií.
Ve středu byl odstartován formou 24h Le Mans vlastní závod. Po odstartování ve 12:06 si mechanici doběhli pro baterii a hydrostiky, namontovali je do auta a poté auto poslali na trať.
Naše Audi R6 si vedlo v první půlce závodu velmi dobře. Drželi jsme se na 2. až 3. místě.

Pořadí ve 12:50 hod.

Potom došlo na pravidelnou plánovanou výměnu hydrostiků (na čtyřhodinový závod jich bylo 16 + 2 baterie 3600 mAh). To jsme klesli na 4. místo. Závod se stával trochu divokým. I když se Míra snažil vyhýbat ostatním seč mohl, prodělali jsme několik srážek, dokonce jsme se po jednom karambolu několikrát převrátili. Z předního levého kola nám odpadl kus mechové pneumatiky, rozhodila se geometrie přední nápravy, uvolnili se závěsy předních kol a rozpadl se kryt elektroniky. Také se nám několikrát uvolnila hadička přívodu vodíku a uteklo něco paliva.
Nutné opravy nám zabrali více času a klesli jsme na 5. místo se ztrátou několika desítek kol na medailové pozice. V tuto dobu jsme o 4. místo bojovali s týmem gymnázia z Litvínova – HC Verva Team. Po vybojování 4. místa byla naše strategie hlídat si tým gymnázia. Na 3. místo jsme měli totiž ztrátu kolem 50 kol. Jenže tým před námi začal mít technické potíže a velice často stál. Postupně jsme ztrátu kol doháněli. Gymnázium začalo riskovat a často bouralo (jak nás chtělo předjet). Ke konci jsme prodloužili výměnu hydrostiků, zastávky v depu jsme zkrátili na minimum (pouze pro kontrolu hadic a dotažení závěsů kol).
Téměř nemožné se stalo skutečností: vybojovali jsme 3. místo!!!

Konečné výsledky

Závod byl dramatický až do konce. O první místo se vedl lítý boj a stejně tak o příčku třetí.
Jako téměř nováčci jsme se mezi ostřílenými harcovníky dokázali prosadit. K závodu se přihlásilo 11 týmů většinou s většími zkušenostmi než jsme měli my.

jsme třetí!!! (www.horioneducational.com)

Ceny předával pan Ing. Ivo Žižka ze společnosti Moravia Steel:

www.horizoneducational.com

První o závodech informoval Moravskoslezský deník:
https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/horizon-hydrogen-grand-prix.html

Tady je odkaz na článek na horizoneducational.com:
https://www.horizoneducational.com/ceske-mistrovstvi-vodikovych-rc-modelu-aut-stredoskolskych-studentu-prineslo-necekane-napinave-souboje-do-poslednich-vterin-zavodu/t1313
Video na Instagramu Horizon educational:
https://www.instagram.com/p/CFefYcJHO4m/?utm_source=ig_web_button_share_sheet